Iedereen in Wapenveld kent het everzwijn. Deze wilde zwijnen komen massaal voor op onze prachtige Veluwe.
Het stationspark in Wapenveld wordt al jaren dusdanig omgespit door deze krachtige dieren dat veel activiteiten niet door konden gaan.
Wie wat later op de avond nog met zijn hond door het park of richting het bos loopt zal het nodige geknor en geritsel om zich heen horen.
Het wemelt in de gemeente Heerde van de everzwijnen. Het zijn er zoveel dat ze al jaren niet voldoende zwijnen weten af te schieten. https://www.nu.nl/dieren/6094615/afschieten-wilde-zwijnen-op-veluwe-gaat-moeizaam-door-drukte-in-bossen.html
Wilde varkens zoals ze hier ook wel genoemd worden zijn prachtig om te zien. Ruiters, wandelaars en fietsers kunnen regelmatig een beer of een zeug in het bos zien hobbelen. In het voorjaar soms met een hele reutel in pyama geklede biggetjes er achteraan. De bermen onder andere aan het Wapenvelder zand zijn volledig omgeploegd.
Deze zwijnen krijgen buikpijn van het eten van eikels en emelten (libelle larven) werken als maagzuurremmer. Deze leven in de bodem en moeten opgegraven worden door de zwijnen.
Om deze lekkernij te vinden graaft knorrie diepe gaten. Momenteel zijn er naast landgoederen de Polberg en Winfried de nodige gaten van 70 cm diep te vinden. Plekken waar eerst nog niet eens een kuil was. Blijkbaar vinden ze daar super lekkere hapjes. Met hun ijzersterke neus graven ze in no time een diep gat om bij het smakelijke hapje te komen.
Daarnaast maken ze ook kuilen om in de slapen en diepere kuilen om hun jongen in geboren te laten worden.
Op landgoederen de Polberg en Winfried hebben de wilde zwijnen vrij toegang. Dat moet ook want het is een belangrijk Natura 2000 gebied. Het is verboden om daar hekken te plaatsen.
Een heel aantal van 7500 wilde zwijnen op de Veluwe scharrelt ook gezellig op deze landgoederen. Afschieten lukt nauwelijks mede door alle drukte in de bossen. Waar je er één afschiet, duikt er zo weer een nieuwe groep op. Zwijnen hebben geen natuurlijke vijanden behalve de mens.
Stichting Liever bos dan botten wil deze vervuiling van onze schitterende natuur voorkomen. Geen massabegraafplaats in onze natuur!